60 dagen voor de verhuizing:
- De datum van de authentieke akte bij de notaris: is de afspraak gemaakt? Is het dossier van de hypothecaire lening volledig en werd alles naar de notaris gestuurd? Ontbreekt er niets in het dossier? Een telefoontje naar de notaris kan geen kwaad …
- Kies een professionele verhuisfirma: vraag een offerte bij meerdere erkende verhuisfirma’s. Vergelijk de aangeboden prijzen en diensten. Laat u alles door de verhuisfirma inpakken? Of doet u het zelf? Wat is de verwachte duur (verpakken, verhuiswagen inladen, vervoer, verhuiswagen uitladen, uitpakken enz.) voor de verhuizing?
- Hebt u een keuze gemaakt? Wacht niet te lang om een contract af te sluiten met de verhuisfirma van uw keuze en een verhuisdatum vast te leggen. Vermijd drukke periodes (einde maand, schoolvakanties enz.).
- Begin met een inventaris op te stellen van wat er moet worden verhuisd en wat niet. In plaats van dingen weg te gooien, schenkt u ze beter aan liefdadigheidsorganisaties die de spullen die u niet meer nodig hebt bij u komen halen …
Wil u zelf verhuizen:
- Reserveer een verhuisvoertuig (aanhangwagen, bestelwagen enz.)
- Verzamel verhuismateriaal (dozen, tape, vilt, inpakpapier, beschermplastic enz.)
- Reserveer bij de gemeente een parkeerplaats voor het verhuisvoertuig.
- Sluit een verzekering af tot dekking van uw verhuizing.
30 dagen voor de verhuizing:
- Neem contact op met uw verzekeraar om uw diefstal- en brandverzekering te laten overzetten naar uw nieuw adres, en vermeld duidelijk de datum waarop deze van kracht wordt. Zeg de dekking van uw huidige woning nog niet op. U blijft verantwoordelijk.
- Meestal hebt u recht op één dag verlof voor uw verhuizing. Bespreek dit met uw werkgever. Een vrijdag is ideaal: dan hebt u het weekend om zich te installeren.
- Een lege diepvries verhuist makkelijker: eet alle diepgevroren producten op …
15 dagen voor de verhuizing:
- Stop al uw bezittingen in dozen.
- Doe de dozen niet te vol, anders zijn ze misschien niet meer te verhuizen. Steek zware en lichte voorwerpen samen. Bescherm breekbare voorwerpen.
- Schrijf niet alle inhoud op de dozen. Een dief vindt zo onmiddellijk wat hij zoekt. Nummer de dozen en houd een lijst apart met de inhoud. Schrijf op de dozen de kamer in de nieuwe woning waar ze moeten terechtkomen. Gebruik een duidelijke en begrijpelijke taal voor de verhuizer.
- Als u meubels demonteert, nummer dan de gedemonteerde onderdelen en maak, indien nodig, een tekening om ze makkelijker te kunnen monteren. Steek sleutels, schroeven, spelden … in een omslag die u op het meubel in kwestie kleeft.
- Bewaar waardevolle spullen op een veilige plaats. Steek alle belangrijke documenten (diploma’s, sleutels, huwelijksboekje en -contract, eigendomsbewijzen, bankdocumenten, medische dossiers, arbeidscontracten enz.) bij elkaar en leg ze voor de verhuizing bij familie. Zo vermijdt u dat ze verloren gaan.
10 dagen voor de verhuizing:
- Regel dat de meter van water, gas en elektriciteit worden afgesloten en geopend. Of vul de standaard formulieren van de nutsbedrijven in.
- Bij een verhuizing volstaat het (sinds de zomer van 2013) om één formulier in te vullen om de contracten voor gas en elektriciteit over te zetten. De drie regionale energieregulatoren (CWAPE, BRUGEL en VREG) gebruiken hetzelfde formulier: ‘Energieovernamedocument’ om wisselen van gebruiker van een leveringspunt voor gas en/of elektriciteit te vergemakkelijken. Dit document blijkt zeer nuttig bij een verhuizing, overlijden, verkoop enz.
- Regel de overzetting van uw telefoonlijn (bijvoorbeeld Belgacom).
- Vul bij de post een verhuisformulier in. Tegen een redelijke vaste prijs wordt alle post die nog is geadresseerd op uw oude adres dan automatisch doorgestuurd naar uw nieuwe adres.
- Stuur een bericht van adreswijziging naar uw bank, ziekenfonds, verzekeringsmaatschappij, tijdschriften en kranten waarop u geabonneerd bent, uw werkgever, vrienden, familie, de school van uw kinderen.
- Waarschuw de alarmdienst (indien van toepassing).
Enkele dagen voor de verhuizing:
- Houd een grote schoonmaak in uw nieuwe woning.
- Verander het slot van de voordeur van uw nieuwe woning.
- Trek de stekker van de diepvriezer en koelkast uit en reinig ze.
- Schakel eventueel de verwarming in uw nieuwe woning aan.
- Maak een koffer met enkele noodzakelijke spullen voor tijdens uw eerste nacht, en een doos met een ‘overlevingskit’ (onmisbare voorwerpen en voedingsmiddelen voor de eerste 24 uur in uw nieuwe woning).
Onmisbare voorwerpen: | Overlevingskit: |
|
|
Dag van de verhuizing:
- Steek uw geld, cheques, bankkaarten, sleutels … in een zakje dat u de hele dag bijhoudt.
- Doe een laatste ronde in de woning die u verlaat om te controleren dat u niets bent vergeten.
Bij het verlaten van uw oude woning:
- Sluit gas, water en elektriciteit af, en noteerde meterstanden.
- Controleer of alle deuren en ramen gesloten zijn.
- Geef uw oude sleutels terug.
- Verwijder uw naam van de brievenbus.
- Informeer uw buren over uw vertrek en geef hen uw nieuw adres.
Bij aankomst in uw nieuwe woning:
- Indien u een beroep doet op een verhuisfirma, moet u controleren of uw meubels en andere voorwerpen tijdens het transport niet zijn beschadigd. Verhuisfirma’s zijn in principe verzekerd tegen dergelijke risico’s.
- Zet geen verpakkingen van hifiketens, computers enz. op straat
- Wacht 24 uur voor u de stekker van de koelkast en diepvriezer opnieuw in het stopcontact steekt.
- Noteer de meterstanden van water, gas en elektriciteit.
- Controleer of het alarm functioneert.
Na de verhuizing:
- Stuur een bericht van adreswijziging naar de afzender telkens u nog post op het oude adres ontvangt.
- Ga naar het nieuwe gemeentehuis om u in te schrijven op uw nieuwe adres. Pas uw verschillende administratieve documenten aan.
- Hebt u een hond of kat met een chip, geef dan uw nieuwe adres door aan de gegevensbank.
- Begroet uw nieuwe buren.
- Wees gelukkig!